Embrace Life Centers | Informatie over psilohuasca |

Informatie over psilohuasca

Psilohuasca & Ayahuasca 

Er is veel informatie over de heling die ayahuasca- en psilohuasca ceremonies te geven. Er is inmiddels heel veel geschreven in boeken en artikelen op Internet. Daarom zijn er documentaires en video’s op Internet te zien.

Embrace Life Centers wil een goede voorlichting over plantheelmiddelen bieden aan een ieder die daarin geïnteresseerd is. Dat betekent dat zowel iemand die onbekend is met plantheelmiddelen als iemand die al een plantheelmiddel ceremonie gedaan hier informatie kan lezen, kijken, verder zoeken en bijvoorbeeld een ceremonie boeken.

informatie Grondstoffen Ayahuasca

Belangrijke informatie:

Per 01-10-2019 kan de overheid (politie) strenger gaan handhaven op Ayahuasca. 

Embrace Life Centers wil niemand in gevaar brengen door deze handhavingsmaatregelen van politie en overheid.

Daarom hebben we besloten om met psilohuasca verder te gaan. Dat is een goed altenatief voor ayahuasca en het is in Nederland volkomen legaal.

INTRODUCTIE

Informatie voor als je onbekend bent met psilohuasca en ayahuasca.

Wat is psilohuasca?

Het verschil tussen paddo’s en magic truffels is de manier waarop zij groeien: paddo’s boven de grond en truffels onder de grond. De officiële naam voor truffel is sclerotium. Beiden bevatten de psychoactieve stoffen psilocybine en psilocine.

Op de wereld zijn ca. 200 verschillende soorten paddenstoelen geïdentificeerd die psilocybine en psilocine bevatten. Maar een paar soorten hiervan zijn in staat om (magic) truffels te produceren: Psilocybe tampanensis, Psilocybe mexicana en Psilocybe atlantis.
Na het oogsten van truffels bestaan zij uit ca 50% water. Na het drogen is ongeveer de helft van het originele gewicht over. Uiteraard zijn er verschillen per soort. Ter vergelijking: verse paddo’s bestaan 90% uit water.

In Nederland is het sinds 2008 verboden om paddo’s te verkopen. Magic truffels zijn in Nederland legaal. Qua chemie is er eigenlijk geen verschil tussen truffels en paddo’s. Echter volgens gebruikers zijn er wel verschillen in intensiteit. Daarom is dit voor een groot deel persoonlijk.

Kortom: zowel paddo’s als magic truffels bevatten psilocybine, de psychedelische verbinding die dus een hallucinerende werking heeft. In het lichaam wordt deze stof omgezet in psilocine. Zij heeft een sterk effect op je geestelijke toestand en op je zintuigen. Het is daarom een buitengewone ervaring!

De mogelijkheden die het op therapeutisch gebied geeft, zijn te vergelijken met een ayahuasca reis!

Truffels kennen we ook wel uit de culinaire wereld: de smaak is een beetje walnootachtig.

Wat is ayahuasca?

Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse entheogene drank met een bruinrode kleur die bitter van smaak is. De inheemse bevolking van het Amazonegebied in het regenwoud hebben een lange traditie in het bereiden van ayahuasca.

Door de bereidingswijze is ayahuasca het best te vergelijken met een natuurlijke thee. De ayahuasca is een samenstelling van twee planten. Traditioneel worden de Banisteriopsis caapi liaan en de bladeren van de Chacruna gebruikt om de drank te maken

Sinds men heeft vast kunnen stellen wat de werkzame stoffen zijn van deze ingrediënten, worden ook planten uit andere werelddelen gebruikt om vergelijkbare kruidenmengsels te maken. Deze andere kruidenmengsels die ook als thee worden gedronken zijn formeel geen ayahuasca, maar dienen hetzelfde doel en hebben hetzelfde resultaat.

Vaak worden deze anahuasca genoemd - het analoog van ayahuasca. Wij maken veelal gebruik van de Peganum harmala (Syrian rue) en de Mimosa hostilis.

Ayahuasca betekent ‘‘ziel van de liaan’’ in Quechuan. Andere namen zijn Yagé, Hoasca, Caapi. Door de inheemse stammen wordt ayahuasca gezien als het belangrijkste heelmiddel. Diverse inheemse stammen gebruiken de plant tijdens religieuze- en genezing ceremonies.

Ayahuasca wordt ook wel plantleraar genoemd en geeft aan iedereen een unieke ervaring. Ayahuasca biedt de drinker een kijkje in zijn of haar ziel en laat zien wie je werkelijk bent en kunt zijn. Ayahuasa is een plantheelmiddel met vrouwelijke kracht. Vandaar dat over moeder Ayahuasca wordt gesproken en deze site is opgedragen aan Mother Ayahuasca.

Reiniging of heling

Een bijnaam van ayahuasca is ‘’la purga’’ en dit betekent in het Spaans: zuivering/schoonmaak. De purga kan als een lichamelijke en geestelijke reiniging worden gezien. Bij psilohuasca is er minder kans op het fysieke overgeven.

De reiniging vindt plaats tijdens de ceremonie. Zoals wellicht bekend is, zijn lichaam en geest tegelijkertijd aanwezig en kunnen niet los van elkaar gezien worden. Je kunt ze elk afzonderlijk beschouwen, maar de een werkt niet zonder de ander. De lichamelijke reiniging kan zich op verschillende manieren openbaren.
Het gaat hier om het loslaten van energie en ballast in jouw leven die niet meer van nut is. Een aantal voorbeelden zijn: fysiek overgeven, geeuwen, tranen, naar het toilet moeten voor ontlasting, spugen van speeksel. Als dit gebeurt dan laat je tegelijkertijd ook energetisch dingen los: reiniging van jouw energie.

De deelnemer van de psilohuasca/ayahuasca ceremonie zal ondervinden dat de geest sterk is en dat overgave en loslaten begrippen zijn die men zich niet gemakkelijk eigen maakt en waartoe men zich kan verzetten. ‘Loslaten’ komen we vaak tegen in ons taalgebruik, maar om dat werkelijk toe te passen is zeker geen gemakkelijke opgave. Je kunt dit vergelijken met leren fietsen of skiën. Tot aan het moment dat je kunt fietsen of skiën, ervaar je het gevoel niet wat het betekent om te fietsen of te skiën. Pas als het gelukt is, weet je wat het is en besef je wat het je heeft opgeleverd.

Als je tijdens een ceremonie focust op wat er allemaal niet lukt – het negatieve – dan ervaar je de ceremonie doorgaans als zwaar. Zodra je jezelf toestaat te onderzoeken wat er is, dan wordt de ceremonie lichter en kom je toe aan de reiniging en heling.

Mother Ayahuasca is een ferme vrouw die jou kan vertellen wat goed voor je is. Je kunt je als een klein kind proberen te verstoppen en smoesjes te verzinnen, maar hoe sneller je luistert naar Mother Ayahuasca, des te gemakkelijker is de ceremonie en komen de inzichten en heling. De fysieke reiniging zoals hierboven beschreven, kan als zwaar worden ervaren, maar dat is tegelijkertijd een van de manieren waarop de deelnemer ‘geholpen’ wordt de stappen te zetten die hij of zij nodig heeft.

Wanneer kan een psilohuasca ceremonie goed voor je zijn?

Psilohuasca kan je inzicht geven bij spirituele ontwikkeling, bewustwording en levensvraagstukken. Daarnaast kan een ceremonie je helpen contact te maken met je innerlijke wijsheid, om zo naar de kern van een probleem te gaan en deze onder ogen te zien. De ceremonie geeft veelal ook de gelegenheid tot energetische reiniging.

Het kan je helpen bij bijvoorbeeld:

 • Posttraumatische Stress-stoornis (PTSS)
 • Verslavingsproblematiek
 • Fysieke klachten
 • Rouwverwerking
 • ADHD/ADD
 • Onverwerkt verdriet
 • Verwerken van: trauma, depressie, angsten
 • Loslaten van negatieve overtuigingen
 • Stress symptomen, gespannenheid
 • Hechtingproblematiek
 • Bindingsangst
 • Verlatingsangst
 • Eetstoornis
 • Heling
 • Persoonlijke ontwikkeling, bewustwording
 • Opgebrand, vermoeid en uitgeput zijn
 • Levensvraagstukken
 • Spirituele ervaringen
 • Liefde voor jezelf en plezier in het leven her-vinden

Wettelijke status ayahuasca

Door de Nederlands overheid wordt DMT als een drug beschouwd omdat deze op de opiumwet lijst 1 staat van de Verenigde Naties. DMT (dimethyltryptamine) komt ook voor in de thee ayahuasca. In 1971 is een conventie in Wenen geweest waaruit deze lijst is voorgekomen. Er is echter ook een toelichting geschreven op die conventie waarin staat dat het om de chemische variant gaat van DMT. Derhalve kan dit geen betrekking hebben op de natuurlijke variant zoals die in mens, plant en dier van nature voorkomt. Helaas heeft Nederland hier anders over geoordeeld en is ook deze vorm verboden.

Sinds 1 oktober 2019 is de wetgeving en mogelijk de handhaving aangescherpt nadat ayhuasca negatief in de publiciteit kwam en dat 2 overlijdens hieraan zijn gekoppeld in de media (uitspraak van de Hoge Raad in de zaak Santo Daime heeft hierin ook niet geholpen).

Voor psilohuasca geldt de bovenstaande wettelijke beperking niet.

Wij kunnen alleen mensen begeleiden die de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt en om die reden zelf wettelijk verantwoordelijk zijn voor de keuzes die ze maken. Deze pagina geeft hier informatie over.

 

VOORBEREIDING

Informatie over hoe je jezelf het beste voorbereid voor op jouw psilohuasca reis.

De voorbereiding vanaf het moment van je besluit tot aan jouw ceremonie kun je op verschillende manieren doen. Embrace Life Centers hanteert een holitische blik op jou als mens. Jij bent als mens het geheel van lichaam, emotie, ego en spiritualiteit. Op elk van deze vlakken kan het zijn dat je goed functioneert, maar ook wel eens wat minder. Dat is waarschijnlijk de reden dat je nu bij ons aanbeland bent. Neem deze informatie op deze pagina goed tot je.

Een psilohuasca ceremonie biedt jou de gelegenheid op deze vier vlakken ‘werk’ te verrichten. Om de ceremonie het best te beleven en de beste resultaten te behalen kun je jezelf op al deze vlakken voorbereiden. Jouw voorbereiding tref je door te onderzoeken in welke mate je aan voeding, medicatie en contra-indicaties voldoet en hier alvast verandering in aan te brengen mits dit mogelijk is.

Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts of de apotheker (die weet meer van interacties van medicijnen).

Tijdlijn

Hoe ziet de voorbereiding eruit over de tijdlijn van zo’n 6 weken voor jouw ceremonie? Niet iedereen houdt zich aan onderstaande tijdlijn. Omdat niet iedereen heeft hetzelfde lichaam of dezelfde gesteldheid. Kortom: het is een algemene richtlijn waaraan je houvast kunt hebben. Kortom: veel informatie om tot je te nemen.

6 weken van te voren

3 weken van te voren

7 tot 4 dagen van te voren

3 dagen van te voren

Voeding

Wat kun je het beste eten voor jouw ceremonie? En wat kun je beter laten staan? Lees deze informatie goed door!

Een goede voorbereiding en licht en zuiver eten voorafgaand aan de ceremonie helpt je lichaam beter, en zonder extra ongemak te reinigen. Wat minder mensen weten is dat psilohuasca het fysieke lichaam op meer manieren reinigt en dit proces zich na de ceremonie ook nog voortzet. Hierom adviseren we je dan ook om na de ceremonie het dieet nog 1 tot 3 dagen aan te houden. Het lichamelijke ongemak dat kan voorkomen is meestal energetisch.

Embrace Life Centers combineert de MAO-remmer* met psilocybine met de reiniging voor een diepere en langere ervaring

De combinatie van MAO-remmer* en psilocybine maakt dat een reis gemiddeld 6-9 uur duurt in tegenstelling tot alleen een psilocybine ceremonie die 4-6 uur duurt. De MAO-remmer* zorgt ervoor dat de duur van de reis wordt verdiept en verlengd. Een reis op alleen truffels is dan ook vaak diep en kort; en er zijn veel truffels voor nodig.

Deze combinatie wekt je magische kind tot leven en is magisch!. Je creativiteit kan worden aangeboord naast dat uiteraard het ook een fysieke ervaring kan zijn met loslaten van blokkades en emoties.

De MAO-remmer* kan net als bij de contra-indicaties, in combinatie met bepaalde voedingsmiddelen tot (ernstige) klachten leiden. Daarom is het van belang je minimaal 3 en bij voorkeur 7 dagen vóór de ceremonie te onthouden van bepaalde voedingsmiddelen. Ook na de ceremonie raden we je aan dit nog zeker 1 tot 3 dagen vol te houden.

* MAO-remmers blokkeren de werking van monoamino-oxidase (MAO). Monoamino-oxidase is een verzamelnaam voor een groep enzymen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van monoaminen in het lichaam. Monoaminen, zoals (nor)adrenaline, serotonine en dopamine spelen een belangrijke rol in het lichaam, onder meer bij de regeling van bloeddruk, stemming en motoriek.

Het beste is dat je puur plantaardig en dus géén dierlijke producten eet. Dit enkel en alleen voor een pure intentie en een zuiver lichaam. Is dit niet mogelijk of goed vol te houden, dan zijn er zeker nog voldoende (dierlijke) voedingsmiddelen die je wél mag eten.

Zie onderstaand voorbereidingsschema voor een optimale voorbereiding op de psilohuasca ceremonie. Een lijst met alle te vermijden voedingsmiddelen ontvang je ook in de voorbereidende e-mail die je van ons krijgt.

Wat raden we zeker wel aan?
 • Soepen: Tomatensoep, Courgettesoep, Pompoensoep, Broccolisoep of andere soepen die geen groente van de lijst van te vermijden voedingsmiddelen bevatten.
 • Rijstwafels of Crackers
 • Heel jonge kaas, geitenkaas, cottage cheese of roomkaas
 • Kwark
 • Appels, witte druiven, aardbeien (fruit zonder hoge gehalte Tyramine)
 • Theïne vrije thee/meestal is dit kruidenthee
 • Water en vruchtensapjes (behalve waar het fruit in zit welke in het vasten dieet zijn opgenomen).
 • Heel veel groente

Contra-indicaties

Zijn er redenen voor jou om de psilohuasca ceremonie nu nog niet te doen?

Een contra-indicatie is een reden of omstandigheid om een bepaalde behandeling of geneesmiddel niet toe te passen.

Soms gebruik je bepaalde medicijnen die je beter niet kunt combineren met een psilohuasca ceremonie. Wellicht heb je bepaalde lichamelijke of geestelijke aandoeningen waardoor een ceremonie niet geschikt is voor jou. Lees ook deze informatie:

Lichamelijk

Geestelijk

Zwangerschap en borstvoeding

Antidepressiva

Andere merken en alternatieve medicatie

Andere medicijnen

Medicatie die wel gebruikt mag worden (maar liever niet)

Altenatieve medicatie en supplementen

Drugs

ZET NU JE EERSTE STAP

Als je serieus met je leven aan de slag wilt en je bent na het lezen van bovenstaande informatie ervan overtuigd dat een ceremonie voor jou geschikt is, dan willen we je graag begeleiden met de voorbereiding, de ceremonie zelf en de nazorg om de ervaring en jouw inzichten te helpen integreren in jouw leven.

ARTIKELEN

Verschillende artikelen met informatie in het Nederlands en Engels over ayahuasca en DMT en de voor- en nadelen.

 • Will Western Science Ever Explain Ayahuasca?

While ayahuasca has been used by communities in South America for hundreds, if not thousands, of years, a significant body of scientific evidence looking at its therapeutic potential has only begun to emerge in the last decade. Last June, the first-ever randomized, placebo-controlled trial with ayahuasca was published in the Journal of Psychological Medicine.

 • Healt Canada

Health Canada allows religious groups to import ayahuasca

 • Ayahuasca stimulates birth of new brain cells


 • The Therapeutic Potentials of Ayahuasca: Possible Effects against Various Diseases of Civilization


VIDEO's

Verschillende video's met informatie in het Nederlands en Engels over psilohuasca, ayahuasca en DMT en de voor- en nadelen.

 • Psilocybin: a breakthrough

A single dose of psilocybin, the psychedelic ingredient of magic mushrooms 🍄, can relieve depression and anxiety for up to eight months.

 • TedX talk

Kunnen magic mushrooms je bevrijden van depressie?

 • Radbout Universiteit

Ayahuasca een wondermiddel?

 • Universiteit van Nederland

Waarom helpt ayahuasca tegen stress en depressie? Betrouwbare informatie van de Universiteit van Nederland

 • DMT: The Spirit Molecule


 • Terence McKenna

The Source of Love

 • Ayahuasca is Amazonian science.
 • Can we heal trauma?